A máglyarakás habos-almás finomság, melynek hatalmas előnye, hogy a szikkadt péksüteményt felhasználhatjuk hozzá.
Hozzávalók:
- 10 db kifli
- 5 db alma megtisztítva
- 7,5 dl tej
- 5 db tojás
- 8-9 evőkanál cukor
- 7-8 evőkanál lekvár
- 6 dkg margarin, vagy vaj
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor, vagy 1 rúd vanília kikaparva
Máglyarakás elkészítése:
A sótlan kifliket, vagy kalácsot felkarikázunk, tejjel átlocsoljuk.
A tojásokat sárgájára és fehérjére választjuk.
A sárgáját jól kikavarjuk a vaníliával és a cukorral. Cukorból 2 evőkanállal meghagyunk az almához.
Most a kikavart tojássárgát ráöntjük a kiflire, át átkavarjuk.
Az almát vékony szeletekre vágjuk, és egy serpenyőben a margarinon, vagy fajon egy pillanatig pároljuk. Közben megszórjuk egy kis fahéjjal. Ekkor adjuk hozzá a maradék, 2 evőkanál cukrot.
Tűzálló tálba, vagy közepes tepsiben készítjük, kivajazzuk.
Beleöntjük a kiflis masszának a felét.
Ezen eloszlatjuk a párolt almát, majd a tetejére a kifli másik fele.
Tetejét megkenjük nekünk tetsző lekvárral.
Előmelegített sütőbe rakjuk 180 fokra, jó negyedórát sütünk rajta, majd kivesszük, és a tojásfehérjéből és 2 evőkanál lekvárból készült habbal átkenjük.
Ekkor mehet vissza a sütőbe, és addig sütjük, míg teteje kissé barnás lesz.