A madártej szelet habos-krémes finomság, igazi régi sütemény, már nagymamáink is sütötték. Ízesítése mint a madártejé, nem véletlen az elnevezés.
Hozzávalók:
- 6 tojásfehérje
- 6 tojássárga
- 3 + 3 evőkanál cukor
- 3 + 3 evőkanál liszt
Krémhez:
- 6 tojássárga
- 2 csomag vaníliáscukor
- 5 evőkanál cukor
- 1/2 liter tej
- 4 evőkanál keményítő
- 15 dkg vaj
- 6 tojásfehérje
Tetejére:
- 5 dl tejszín
- 1 kávéskanál zselatin
- 1 csomag vaníliás cukor
Madártej szelet elkészítése:
Hat tojásból a szokott módon piskótát készítünk, majd közepes tepsiben, sütőpapíron kisütjük – előmelegített sütőben 180 fokon.
Ha kisült, akkor kivesszük, pillanatra kiborítjuk, sütőpapírt lehúzzuk, visszafordítjuk – hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a krémet. Egy tálkában a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a keményítőt, majd mikor már teljesen sima, fokozatosan hozzáadjuk a tejet is.
Felfőzzük kevergetve, majd ha már sűrű lehúzzuk, és kihűtjük, de előtte hozzáadjuk még melegen a tojások fehérjéből nagyon keményre felvert habot.
Mikor a krém langyos, akkor hozzáadjuk a vajat, lazán azzal is átkeverjük.
Ha kihűlt nagyjából, akkor a piskótára kenjük, majd hagyjuk az egészet hűlni.
Ezután a zselatint pici tejszínnel simára keverjük. Majd a többi tejszínt felverjük kemény habbá, mikor már majdnem jó, mehet bele a vanília, meg a zselatin.
Ha már jó kemény, akkor a tésztára kent krémre halmozzuk, és lazán elsimítjuk.
Szórhatunk rá csokidarát is, de anélkül is nagyon finom…