A madártejet szinte mindenki szereti – mégis viszonylag ritkán készítünk. És ennek főképp az az oka, hogy kissé pepecses az elkészítése. De ezen segíthetünk!
Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 1 liter tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- csipet só
Madártej elkészítése:
A tejet felrakjuk forralni cukor nélkül.
A tojásokat különválasztjuk, s a fehérjét pici sóval jó kemény habbá verjük. Ha szeretjük, rakhatunk bele vaníliás cukrot is.
A kemény tojáshabot vagy a tejbe szaggatjuk, s első oldalát nagyjából fél-egy percit főzzük, majd megfordítva őket másik oldalát is nagyjából ennyi ideig.
Van másik lehetőség is, s ez jóval gyorsabb megoldás.
Mikrózzuk a habot, mégpedig úgy, hogy előveszünk egy fehér tányért, és arra körbe három négy habgaluskát rakunk. Betesszük a mikróba 650 w-ra, és egy percre beállítjuk a szerkezetet.
Hatalmasra fognak nőni, és csodálatosan megkeményednek.
Akár így, akár úgy készítettük a galuskákat – egy akkora tálba rakjuk őket, hogy mind a hab, mind a vaníliás öntet rendesen megférjen benne.
Most pedig elkészítjük az öntetet.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, de rendesen – fehéredésig.
Merünk hozzá a forró tejből, és elkeverjük vele, majd hozzáöntjük a többi tejhez, és felforraljuk vele. Nem hosszú ideig, csak éppen hogy.
Még melegen a habgaluskákra merjük.
Ha sikerül túlforralni a levét – nagyritkán megeshet – olyankor kicsit híg rántotta jellegű lesz az öntet, erre is van megoldás.
Elő a mixerrel, és dolgozzuk át vele.
Ha nem áruljuk el a hibát – senki sem fog rájönni a turpisságra.