A macskatappancsot sok helyen medvetalpnak hívják, a régi moszkauer egyik változata. Sok-sok finomságot tartalmaz, rendkívül ütős.
Hozzávalók:
- 20 dkg dió durvára vágva
- 20 dkg cukor
- 10 dkg narancshéj vékonyra, apróra vágva
- 7 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 5 dkg liszt
- parányi só
- 1 tábla csokoládé felolasztva
Macskatappancs elkészítése:
A diót összetörjük, vagy apróra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a narancshéjat, vajat, tejszínt, majd a lisztet is belekeverjük pár szem sóval.
Ezt aztán takarékon összefőzzük sűrűre.
Ezután annyi tejszínt adunk még hozzá, hogy kanállal adagolhatóvá váljék.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozunk belőle, teáskanálnyit rakunk egymáshoz nem túl közel, mert kiterülnek.
160 fokra előmelegített sütőben sütjük, szárítjuk jó negyedórát. Ha a széle kezd picit barnulni akkor már jók.
Nem kell megszilárdulnia, hűlés után meg fog, de sütéskor még elég „laza”.
Ha kihűlt, akkor az alját megkenjük mikróban, vagy gőzön felmelegített csokoládéval.
Nagyon tartós sütemény.