A macskaszem – pávaszem egy rendkívül mutatós, és legalább annyira finom sütemény, ráadásul csak első látásra bonyolult az elkészítése.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 4 db tojássárgája
- 20 dkg margarin
- 2,5 dl tej
- 6 kanál cukor
- 5 dkg élesztő
- csipetnyi só
Töltelékhez:
- 25 dkg dió őrölt dió
- 25 dkg kristálycukor
- 4 db tojásfehérje
- 80 dkg magozott meggy
- 2 kanál zsemlemorzsa
- 1-2 kanálnyi cukor
- 1 teáskanálnyi fahéj
- 1 tojás sárgája a kenéshez
Macskaszem – pávaszem elkészítése:
A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk a sót, elkeverjük.
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a margarint is. Mikor a liszt már egyenletes, akkor hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, majd a tejet is, és jó alaposan összegyúrjuk.
A tésztát négy egyenlő darabra osztjuk, és cipókat gyúrunk belőle.
Pár perc pihenő következik.
A meggyet kis cukorral, és fahéjjal megszórjuk.
Lisztezett deszkán tepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle.
A tészta két hosszabb szélét végigszórjuk zsemlemorzsával, majd sorba rakjuk meggyel.
A tészta két oldalán a széleket a meggyre takarjuk.
A két sor meggyes tészta közepén egy üres részt nemsoká kitöltünk diós habbal.
A tojások fehérjét felverjük cukorral, mikor már jó habos, kemény, hozzáadjuk az őrölt diót.
Ezt a masszát töltjük a most még üres tésztarészre.
A tészta két szélét lekenjük tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából félóra alatt szép aranybarnára sütjük.