A macaron recept francia eredetű, lényegében két – valamilyen krémmel, vagy lekvárral összeragasztott habcsókról szól. És ez bizony elég csábítóan hat…
Egy csábító édesség, ami igazi dísze egy vendégváró asztalnak.
Hozzávalók:
- 23 dkg porcukor
- 13 dkg őrölt mandula
- 3 db tojásfehrje
- 6 dkg kristálycukor
- ha színeset készítünk, akkor ételfesték
Töltelékhez:
- 9 dkg étcsokoládé
- 1/2 dl joghurt
- Kis vaj, és liszt a tepsihez, vagy sütőpapír
A macaron elkészítése:
A porcukrot összekeverjük a mandulával, majd szitáljuk át néhányszor.
A tojásfehérjéket felverjük habnak, aztán hozzáadjuk kanalanként a kristálycukrot, majd addig verjük a habot, míg teljesen sűrű nem lesz.
Ha színesre készítjük, akkor most adunk hozzá egy cseppnyi színezéket, majd apránként beleforgatjuk a cukrozott őrölt mandulát.
Most a masszát egy csöves habzsákba töltjük, és egy kikent, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsire, vagy sütőlemezre 2-3 cm-es, egyenletes halmokat nyomunk.
Vigyázzunk, hogy a macaron teteje ne legyen csúcsos, ehhez arra van szükség, hogy amikor kinyomtuk a megfelelő mennyiségben a masszát, akkor utána gyorsan emeljük fel a habzsákot.
Lerakjuk pihenni jó negyedórára, majd 120 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Amint elkészült, hagyjuk kihűlni.
A macaron recept szerint elkészítjük a tölteléket:
Megolvasztjuk gőz fölött a csokoládét, közben kevergetve. Hozzáadjuk a joghurtot, majd békén hagyjuk egy időre, hogy besűrűsödjék.
Ebből a masszából kenünk a fele macaronra, és jöhet mindegyik tetejére egy kenetlen.
Parányit összenyomjuk – és már el is készült a finomság.