Ha egy kis változatosságra vágysz, imádod a különleges ízeket, no meg a sertést, a lyoni sertés szelet tökéletes megoldás lesz.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 6-8 nagy fej vöröshagyma
- 6 evőkanál mustár
- 1/2 fej fokhagyma
- 6-7 dl tej
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 2 dkg só
- étolaj
- liszt
Lyoni sertés szelet elkészítése:
A fokhagymát apróra vágjuk, vagy áttörjük, a tejbe keverjük.
A combot szálára merőlegesen felszeleteljük, kiverjük, majd a fokhagymás tejjel meglocsoljuk, – ezután pedig a hűtőbe rakjuk pácolódni.
Másnap a húst kivesszük a hűtőből, leöblítjük, papírtörlővel áttöröljük, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, majd a mustárral átkenjük.
Mustározás után egymásra pakoljuk, és berakjuk a hűtőbe – egy-két órára.
A húst serpenyőben sütjük, olajat hevítünk.
A hús szeleteket lisztbe forgatjuk mustárosan, majd a forró olajban egyik, majd másik oldalát, összesen 10 perc alatt pirosra sütjük.
Ha minden szeletet kisütöttünk, akkor 2-3 kanál mustárt még átforrósítunk a zsiradékjában, felöntjük kb. 2 dl vízzel, belerakjuk a hús szeleteket, és fedő alatt 20 perc alatt készre pároljuk az egészet.
Ezután a hagymákat megtisztítjuk, felszeleteljük karikára, liszttel beszórjuk, vagy lisztbe forgatjuk, és azokat is kisütjük friss, forró olajban.
Igazán ropogós akkor lesz, ha egyszerre nem raksz túl sok hagymát az olajba.
Papírtörlőre szedjük.
A sertés szeletet burgonyával, esetleg rizzsel fogyasztjuk.