A lúdláb torta mennyeien finom kakaós krémbe ágyazott konyakos meggy találkozása a kakaós piskótán – elképzelhetetlenül finom.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál liszt
- 2,5 dkg keményítő
- lapos evőkanál kakaópor
- 3 db tojás
- parányi só
- 3 evőkanál porcukor
Meggy:
- 20 dkg friss, vagy fagyasztott meggy
- fél vizespohár konyak
Krémhez:
- 3 db tojás sárgája
- 9 dkg cukor
- 15 dkg darabokra tört keserű csokoládé
- 1 púpos evőkanál kakaópor
- 1,5 dl 2,8 %-os tej
- 1 vizespohár habtejszín
- 1 dkg zselatinpor
Tetejére:
- 1 tábla étcsokoládé
- 1-2 evőkanál olaj
- pár szem konyakos meggy, esetleg csokis habból.
Lúdláb torta elkészítése:
A meggyet kimagozzuk, és konyakba áztatjuk. Minimum néhány órát álljon benne.
Egy tálba szitáljuk a keményítőt, a kakaót, és a lisztet.
A tojásokat ketté választjuk.
A fehérjét nagyon alaposan felverjük, félidőben hozzáadjuk a cukrot, és jó kemény habot verünk belőle.
Ekkor adjuk hozzá a tojássárgákat, lazán keverjük vele pár percig.
Hozzáadjuk – lehetőleg szitálva a kakaós lisztkeveréket, nagyon lazán keverjük össze.
Egy átlagos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a tojásos masszát.
Előmelegített sütőben 180 fokon, nagyjából negyedóra alatt készre sütjük, lehetőleg közben ne nyitogassuk.
Ha elkészült, akkor kivesszük a formából.
Közben elkészítjük a krémet.
A tojások sárgájához hozzáadjuk a szitált porcukrot. Hozzáadjuk a tejet, és folytonos keveréssel épp forrásig melegítjük.
A csokoládét összetörjük, rászitáljuk a kakaót.
A kakaós csokira ráötjük a felforrt tejes-cukros-tojásos keveréket, és egy kicsit hagyjuk pihenni.
Néhány perc múlva jól kikeverjük. A lényeg, hogy szép sima legyen.
Most leszűrjük a meggyet, a levéből adunk egy picit az előbb kikevert krémhez.
A zselatint kikeverjük 1-2 evőkanál vízzel, picit felmelegítjük.
A kihűlt tortaalapot tálcára, vagy deszkára rakjuk.
Most a tortalapot visszarakjuk a tortakarikába.
A tejszínt felverjük kemény habnak.
A már feloldott zselatint hozzáadjuk a csokikrémhez, és nagyon alaposan keverjük bele.
Locsoljuk meg picit a piskótát a konyakos-meggyes lével, amit leszűrtünk, de csak éppen hogy.
Lekenjük egy pici csokikrémmel, rárakjuk az alaposan lecsöpögtetett meggyet, majd a többi csokikrémet szintén ráhalmozzuk, és eloszlatjuk egyenletesre. Letakarjuk folpack-kal, és hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen – néhány óra kell neki.
A csokoládét mikróban, vagy gőz fölött felmelegítjük, összekeverjük egy kis olajjal.
A megdermedt tortaformáról levarázsoljuk a tortaforma oldalát – meleg ruhával melegítsünk rajta kicsit.
Most pedig leöntjük csokival a torta tetejét, és gyorsan elsimítjuk rajta.
Tetejét díszíthetjük konyakos meggy, vagy kandírozott meggy segítségével.