A lucskos káposzta egyfajta főzelék féle, amit óvatosan sűrítünk, inkább leve van, mint sűrűsége. Készíthető paprikásan, vagy a nélkül.
Ehetjük húsokhoz, de egykor sokszor a nélkül került az asztalra.
Hozzávalók:
- jó egy kilós édeskáposzta
- 2 evőkanálnyi zsiradék
- 2-3 evőkanálnyi liszt
- 2 dl tejföl
- 1 kisebb fej hagyma
- 5 dkg füstölt szalonna az ízéért
- só ízlés szerint
- paprika – ha szeretjük benne
- kis őrölt bors
- köménymag
- 2 gerezdnyi fokhagyma
Lucskos káposzta elkészítése:
A fejes édeskáposzta külső leveleit leszedjük, majd szélesebb csíkokra vágjuk.
Forró, sós, köménymagos vízben jó puhára főzzük.
A szalonnát közben felkockázzuk és kisütjük. A kisült szalonnát kiszedjük, majd a zsírját felhasználjuk a rántáshoz (2 kanálnyi)
A hagymát megtisztítjuk, és jó apróra vágjuk, a fokhagymát is megtisztítjuk, és összenyomjuk.
A zsiradékon megpirítjuk kicsit a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, majd kicsit együtt dinszteljük.
Ezután pedig hideg vízzel felengedjük, simára keverjük.
Hozzáadjuk a tejfölt, ha használunk paprikát azt is, kikeverjük, majd a puha káposztát berántjuk vele.
Egy kis őrölt borssal is ízesítjük.
Ekkor már csak rövid ideig forraljuk. A legvégén hozzáadjuk a szalonnakockákat, de ezt tálaláskor is megtehetjük.
Ha van sertés fejhús, fül, esetleg farokrész, azt is bele szokták főzni.