A linzer tészta egyik legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető tésztafélénk. Ráadásul olcsó, és rendkívül tartós is.
Hozzávalók:
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg zsiradék
- 30 dkg liszt
- csipetnyi só
Linzer elkészítése:
- Legfinomabb, ha zsiradéknak vajat használunk, persze margarinnal, vagy zsírral is jó lesz a sütemény, csak ez utóbbinál 20 százalékkal kevesebbet használjunk.
- Fontos, hogy az alapanyagok hidegek legyenek, és gyorsan dolgozzunk.
- Tojás nem kell bele, tökéletes lesz az állaga így is – sőt -ez esetben lesz igazán omlós, porhanyós.
- A lisztet összekeverjük a porcukorral, majd belemorzsoljuk a margarint, és szépen összegyúrjuk. Sikerülni fog, nem kell megijedni.
- Amennyiben rövid időn belül nem kezd összeállni, akkor egy parányi tejföllel, esetleg sima, hideg vízzel segíthetünk a problémán. A tejet ez esetben felejtsük el, mert keményít.
- Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk – jó fél centisre, hisz nem igazán fog sütés közben nőni.
- Mivel tésztánk zsíros, ezért előmelegített sütőben 200 fokon sütjük, mégpedig szép világosra. Ha tartása van, és világos barna, akkor biztosan elkészült.
- Kihűlés után két darabot lekvárral összeragasztunk.
Süthetjük úgy is, hogy a felső tésztánk lyukas, így szépen látszik benne a töltelék. - Töltés után egy nappal éri el a kellő állagot.
Dobozban lefedve nagyon hosszú ideig tárolható.