Bár leveles tészta szinte minden élelmiszer boltban kapható, mégis érdemes vele próbálkozni, mert olcsóbb, és finomabb is a házi készítés.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanálnyi ecet
- 1/2 kg vaj
- 10 dkg liszt
- pici víz
Leveles tészta elkészítése:
A fél kiló vajat összegyúrjuk 10 dkg liszttel, majd tégla alakúra formáljuk lehetőleg úgy, hogy szélei is nagyjából simák legyenek. Ezt úgy érjük el, hogy széleit egyenesbe vagdossuk. A vagdalékot mindjárt felhasználjuk. Ha ezzel elkészültünk, berakjuk a hűtőbe.
Míg hűl – összeállítjuk a tésztát.
40 dkg lisztet a tojás sárgájával, ecettel, az előbbiekben levagdalt lisztes vajjal, és egy kicsi vízzel sima tésztát gyúrunk – nagyjából közepes keménységű legyen.
Lerakjuk pihenni félórára – letakarva.
Pihenő után lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk.
Közepére rakjuk a hűtőből kivett lisztes vajat, majd sorban, minden oldalról a vajra hajtjuk a tészta széleket.
Ha ezzel megvagyunk, ismét nyújtjuk a tésztát, majd hajtogatjuk – természetesen ekkor már nem kell bele lisztezett vaj.
Hajtogatás után tiszta konyharuhába csomagoljuk, és berakjuk a hűtőbe. Fél órát pihen, aztán ismét nyújtunk, hajtogatunk, és pihentetjük a hűtőben.
Ha van kedvünk még egyszer ismételjük a nyújtást, pihentetést.
Amennyiben frissen használjuk fel, akkor már jöhet a töltés, de ha fagyasztásra kszítettük, akkor csomagoljuk be zacskóba, vagy fóliába, és mehet a fagyóba.
Sokáig eláll, kiadós, finom, lényegesen olcsóbb mint bolti társa.
Nyújtásnál mindig kevés liszttel dolgozzunk, és viszonylag gyorsan, hogy a tészta ne melegedjék fel.