A krumplis pogácsa sok receptje ismert, itt is valós az az állítás, hogy ahány ház, annyi szokás, és minden gazdasszony másképp csinálja.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 50 dkg burgonya
- 3,5 dkg élesztő
- 25 dkg zsír, vagy 30 dkg vaj
- 1 evőkanál só
- 2 tojás sárgája
- 0,7 dl tej
Leveles krumplis pogácsa elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk.
A megfőtt burgonyát áttörjük, hűlni hagyjuk.
Az élesztőt egy kis tejjel felkavarjuk, felfuttatjuk.
A lisztben a zsiradék felét, sót átmorzsoljuk, belekavarjuk az élesztőt, a burgonyát, tojást hozzáadjuk, és összegyúrjuk.
Cipót csinálunk belőle, majd berakjuk a hűtőbe legalább félórát pihenni, ott fog kelni.
Lisztezett deszkára rakjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lekenjük a maradék zsiradékkal, majd hajtogatjuk. Berakjuk a hűtőbe negyedórát pihenni, ismét hajtogatjuk, de már lenyomjuk tetejét – ujjnyira kinyújtjuk. Tetejét lekenjük tojással, várunk pár percet, beirdaljuk, majd szaggatjuk. Hajtogassuk mindig a szaggató alá a tésztát, hogy ne legyen leeső rész.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk kicsit távolabb egymástól, még 20 percet pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütjük meg 20-25 perc alatt.