A lencseleves füstölt hússal készítve rendkívül tartalmas, ünnepi ételnek is megfelel, igazi kuriózum lehet az újévi asztalon.
Hozzávalók:
- 1/2 kg lencse
- 1/4 kg füstölt hús
- 1/4 kg füstölt szárazkolbász
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 2 db közepes krumpli
- 1 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4 db babérlevél
- 2-3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1-2 szál petrezselyemzöld
- 2 evőkanál olaj, vagy zsír
- 1 mokkáskanál bors
- 1 pohár tejföl
Lencseleves elkészítése:
A füstölt húst megmossuk, felrakjuk főni, hozzáadjuk a babérlevelet, a vöröshagymát, majd kb. egy óra alatt megfőzzük.
Egy lábasban felforrósítjuk a zsiradékot, hozzáadjuk a feldarabolt krumplit, sárgarépát, és kicsit átforgatjuk rajta. Ezután megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, borssal, és mehet rá a füstölt húslé is. Beledobjuk a feldarabolt szárazkolbászt is.
Az egészet puhára főzzük, majd egy kis zsiradékon a liszttel rántást készítünk, hozzáadjuk a tört fokhagymát, átkavarjuk. Lehúzzuk, mehet bele a fűszerpaprika, majd felengedjük hideg vízzel, hozzáadunk a forró levesből és az egészet összekavarjuk.
Ha tejfölösen készítjük, ekkor adjuk hozzá.