A lekváros derelye egy egyszerű népi étel, tartalmasabb levesebb tökéletesen megállja a helyét a hétköznapi asztalon akár ebédként, akár vacsoraként.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 2-3 tojás
- 1/4 kg sűrű házi szilvalekvár
- csipetnyi só
- 2 evőkanál zsiradék
- néhány evőkanál zsemlemorzsa
Lekváros derelye elkészítése:
A lisztből és a tojásokból a szokásosnál valamivel puhább tésztát gyúrunk, két cipóba osztjuk és külön-külön kinyújtjuk.
Az egyik tésztára néhány centiméter távolságra a sűrű lekvárból halmokat sorakoztatunk, aztán a másik kinyújtott tésztával az egészet letakarjuk.
A halmok között kézzel lenyomogatjuk a tésztát, majd derelyemetszővel – hiányában késsel – nagyjából egyforma kockákra, vagy háromszögekre vágjuk.
Enyhén sós vizet forralunk, a vízben kifőzzük a derelyéket. A víznek nem szabad zubognia, mert a tésztából a töltelék kifőhet.
A zsiradékban megpirítjuk aranybarnára a zsemlemorzsát, majd a kifőtt derelyét a morzsába forgatjuk.
Ugyanígy készül más töltelékkel.