A túrós batyu kedvelt tésztafélénk, süteményünk, túrós bélesként is ismerjük. Most nagyi receptjét közöljük.
Hozzávalók:
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 3-4 dl tej
- 70 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 2 db tojás sárgája
- 1 lapos teáskanál só
- 1/2 citrom reszelt héja
Töltelék:
- 60 dkg félzsíros túró
- 2 tojás sárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- 4-5 evőkanál kristálycukor
- 2-3 evőkanál búzadara
- 1 nagy marék mazsola
- 1 tojás a batyu kenéséhez
Legjobb túrós batyu nagyi konyhájából elkészítése:
Az élesztőt egy jó deci tejben felfuttatjuk cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi belevalót is, majd a tejjel, és a felfuttatott élesztővel alaposan kidagasztjuk.
Letakarva duplájára kelesztjük. A túrót a hozzávalókkal összekeverjük.
Amint a tészta megkelt a tésztát vékonyra nyújtjuk, majd kb. 8 x 8 centis négyzetekre vágjuk.
Megszórjuk mindegyiket búzadarával, majd egy kanál kikevert túrót rakunk a közepére.
A négy sarkot összefogjuk, összecsípjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Tetejüket lekenjük felvert tojással, s előmelegített sütőben, 180 fokon – nagyjából félóra alatt készre sütjük.