A karácsonyi püspökkenyér úgy tartozik az ünnepekhez, mint a télhez a hó, vagy a húsvéthoz a tojás. Nem csak mutatós, de rendkívül finom, és sokáig eltartható.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 40 liszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliáscukor
- késhegynyi őrölt fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanálnyi rumaroma, vagy rum
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg kandírozott citromhéj
- 1 csomag sütőpor
- 8 dkg mazsola
- 8 dkg darabos dió
Karácsonyi püspökkenyér elkészítése:
A kandírozott gyümölcsöket, a darabos diós, mazsolát, amit már rumba vagy aromába áztattál összekeverjük.
Egy tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral, őrölt szegfűszeggel, őrölt fahéjjal.
Egy tálkában összekeverjük a cukrot a tojások sárgájával, a vaníliával, és langyos vajjal. Kihabosítjuk.
A vajas-tojásos krémhez hozzákeverjük a kandírozott gyümölcskeveréket. Hozzákeverjük a szitált liszthez.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a már összekevert tésztaalaphoz adjuk, lazán belekeverjük.
Őzgerincformában, vagy kenyérsütő formában sütjük. Vagy alaposan kikenjük vajjal a formát, vagy sütőpapírral béleljük, tetejét elsimítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából háromnegyed óra alatt készül el.
Leszórhatjuk a tetejét vastagon porcukorral, úgy mutatósabb, de enélkül is nagyon-nagyon finom.