Az almáspite egy rendkívül könnyen elkészíthető sütemény, de hogy igazán finom legyen nem árt néhány trükköt alkalmazni.
Hozzávalók:
Tésztához –
- 1/2 kg liszt
- 1 kocka margarin, vagy 20 dkg zsír
- 12 dkg porcukor
- 1 kis doboz tejföl – 20 %-os
- 1 sütőpor
- 3 tojásnak a sárgája
- csipet só
Töltelékhez –
- 1 kg lereszelt alma tisztán
- 1 kanál zsiradék
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint őrölt fahéj
- 1 jó maréknyi őrölt, vagy darabos dió
Almáspite elkészítése:
Az összeállításnál lényeges, hogy gyorsan dolgozzunk és hideg alapanyagokból.
A gyors munka is azért lényeges, hogy kezünk alatt az összetevők ne melegedjenek fel.
Egy tálba szitáljuk a lisztet,a sütőport, hozzáadjuk a sót, a cukrot, belemorzsoljuk a zsiradékot, egy mélyedésbe rakjuk a tojások sárgáját és a tejfölt, aztán a tésztát összeállítjuk.
Lisztezett deszkán két lapot nyújtunk belőle, gáztepsi méretűt.
Elkészítjük a tölteléket – már jó előre.
A lereszelt almát egy kis zsiradékon felrakjuk párolódni a tűzre. Ha jól megpuhult, akkor belekeverjük a cukrot, fahéjat, és darabos diót.
A tészta egyik lapját sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, arra rákenjük a megpárolódott, és közben kihűlt párolt almát, majd lefedjük a másik tésztalappal.
Végig megszurkáljuk villával, hogy a fölös gőz távozhasson, majd előmelegített sütőben, 180 fokon jó fél óra alatt készre sütjük.
Tetejét akár tojással is lekenhetjük, de ha csak egy kis fehérjét használunk hozzá – az is megteszi.