A legényfogó tallér egy régi sütemény abból az időből, amikor a kevésből is nagyszerű finomságokat alkottak.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj, vagy margarin, esetleg 20 dkg zsír
- 2 db tojás
- 1-2 db vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- kedvenc lekvárunk
Legényfogó tallér elkészítése:
A lisztet a sütőporral átszitáljuk, a zsiradékkal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát, és az egészet összegyúrjuk.
A tésztát két felé vágjuk, egyik felébe a reszelt citromhéjat, másik felébe pedig 2 evőkanál kakaót gyúrunk.
Ezután a tésztákat kinyújtjuk, mindegyikből nagyobb pogácsaszaggatóval azonos mennyiséget szúrunk. Maradékot külön összegyúrjuk, ismét nyújtjuk, kiszúrjuk.
Sütés előtt a citromhéjas tészták tetejét kristálycukorba mártjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt világosra sütjük.
Van, aki a kakaóst is cukrozza, de az eredeti receptben erre nincs szükség.
Ha kisültek, és kihűltek, akkor egy-egy fehér, és egy kakaós lapot lekvárral összeragasztunk.
Sokáig elálló, egyszerű, de finom süti.