A legényfogó leves rendkívül tartalmas, minden finomságot tartalmaz, amiről azt gondolták – a házasulandóknak fáj a foga rá…
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell, vagy disznócomb
- 30 dkg sampion gomba
- 3 db csirkemáj
- 2-3 evőkanál zsír
- 2 kis fej vöröshagyma
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem gyökér
- 1/2 db zeller
- 1 kis fej karalábé
- 1 marék zöldborsó
- 1 db burgonya
- 1 káposztalevél
- 1 zöldpaprika
- 1 kis paradicsom
- 1-2 citrom leve
- 3 babérlevél
- 2 db petrezselyem levél
- 3 db tyúkhúsleves kocka 1,5 l vízzel elkészítve
- (régen tyúkhúslevest használtak hozzá)
- 3 dl főzőtejszín
- 1 kis pohár tejföl
- 1 lapos evőkanál fűszerpaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 3 evőkanál liszt
Legényfogó leves elkészítése:
A húst a májjal együtt kockára vágjuk, a zöldségeket, valamint a paradicsomot és paprikát megtisztítjuk, karikára vágjuk azokat is.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
Előveszünk egy akkora edényt, amibe a leves majd belefér.
Felhevítjük benne a zsírt, majd a hagymát üvegesre pirítjuk.
Beledobjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk.
Ekkor mehet rá a paprika, átkeverjük, majd a zöldségeket is hozzáadjuk, a szeletekre vágott gombát is, jól átkeverjük. Felöntjük a leveskockából elkészített alaplével.
Borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet, hozzákeverjük a feldarabolt májat, majd elkezdjük főzni.
Forrástól számított nagyjából félóra alatt megpuhul minden.
Közben elkészítjük a tejszínes habarást.
A tejszínt és tejfölt, a lisztet összekeverjük, majd a levesből kicsit kimerve összekeverjük. A hőkiegyenlítés után a többi leveshez kavarjuk, épp egy kicsit forralunk még rajta, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is.
Citromlével savanyítjuk, ha szükséges sózzuk és borsozzuk.