A lebbencsleves egyik legismertebb tésztalevesünk. Régen frissen készült tésztából készítették, manapság megelégszünk a boltival is. Kolbásszal, füstölt hússal igazán laktató étel lesz belőle.
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 30 dkg burgonya tisztítva, kockára vágva
- 15 dkg füstölt szalonna felkockázva, vagy 1-2 kanál zsiradék
- 1 kanál só
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 db kisebb tv paprika kicsumázva, egészben
- 25 dkg kockatészta, vagy csusza tészta
- esetleg 1 leveskocka – nagyon jó bele
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyem
Lebbencsleves elkészítése:
Megtisztítjuk a burgonyát, felkockázzuk, hagymát is apróra vágjuk. Zöldséget megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk.
Ha szalonnával dolgozunk, akkor kockázzuk, kisütjük, külön szedjük, zsírjával dolgozunk csak.
A zsírban a hagymát megpirítjuk, majd rádobjuk a tésztát, és szép aranybarnára pirítjuk. Félrehúzzuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, lazán átkavarjuk, mehet bele a só is.
Ezután felöntjük vízzel, jó két liter biztos kell hozzá majd, de inkább több, ha felforrt, akkor hozzáadjuk a zöldséget, pár perc múlva a burgonyát is, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Ekkor dobjuk bele a zöldpaprikát is, és puhára főzzük.
Adhatunk hozzá egy leveskockát is, ha úgy érezzük, hogy szükség van még sóra nagyon finom tőle.