A Lajcsi szelet egy kellemes krémes csokis finomság. Megállja a helyét akár vendégváráskor is, de ünnepi alkalmakra is elkészíthetjük.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg kristálycukor
- 3-4 evőkanál kakaópor
- 3 db tojás
- 3 evőkanál méz
- 7-8 dkg vaj, vagy margarin
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Krémekhez:
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 7,5 dl tej
- 8 evőkanál kristálycukor
- 15 dkg vaj, vagy margarin
- 3 csomag puncsos pudingpor
- 7,5 dl tej
- 8 evőkanál kristálycukor
- 15 dkg vaj, vagy margarin
Tetejére:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2-3 evőkanál olaj
Lajcsi szelet elkészítése:
Első lépésként előmelegítjük a sütőt 180 fokosra.
Egy literes lábasba
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Először egy kis lábaskába feltesszünkk a vizet forrni.
Egy hőálló tálba belerakjuk a tojást, a kakaóport, cukrot, mézet, és a vajat is, és a forró gőz fölött addig kevergetjük folyamatosan, míg a cukor teljesen el nem olvad.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet a szódabikarbónával.
A vajas masszát hozzáadjuk a liszttel, és kézzel, vagy géppel jól kidolgozzuk.
Ezután három egyenlő részre osztjuk.
A lapokat közepes tepsi méretűre nyújtjuk, majd a sütő hátulján, sütőpapíron – megszurkálva – 180 fokon, negyedóra alatt megsütjük.
A sütőpapírral együtt húzzuk le a tepsi hátuljáról, utána a másik lappal járunk ugyanígy el. Fontos a tészta végig szúrogatása, mert ezáltal nem fog felpúposodni.
Hagyjuk őket pihenni.
Elkészítjük a pudingot, sűrűbb lesz mint normálisan. Majd mikor már langyos, akkor hozzáadjuk a vajat, és nagyon alaposan kikeverjük.
Ugyanígy járunk el a puncsos pudinggal is.
Ekkor az első tésztalapot tálcára, vagy a tepsi hátuljára rakjuk, majd megkenjük a vaníliás krémmel. Az egészet rárakjuk.
Ráhelyezzük a második tésztalapot, majd erre mehet a puncsos krém, lefedjük a harmadik tésztalappal.
Óvatosan megnyomogatjuk.
Ezután lefedjük – lehetőleg folpack-kal – és mehet be a hűtőbe néhány órára.
Később aztán a fóliát lehúzzuk, s lekenjük csokimázzal.
A csokimázhoz a csokoládét összetörjük, hozzáadunk olajat, majd vízgőz felett felolvasztjuk.
Ha már folyós, akkor a tészta tetejét bevonjuk vele.
Pihentetjük még kicsit a hűtőben, s fogyasztáskor forróvizes késsel szeleteljük.