A labdabukta valójában egy töltött kalácstészta, mely azért lágyabb, puhább a már ismert buktánál, mert szorosan egymás mellett sül, emiatt oldala puha, laza marad.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 4,5 dl tej
- 3 evőkanál olvasztott vaj, vagy olaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 50 dkg kedvünk szerinti töltelék (túró, lekvár, keményebb puding…)
- 1 db tojássárga a lekenésre
- 8 dkg vaj a kenéshez
Labdabukta elkészítése:
Egy deci langyos tejhez hozzáadunk egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, aztán felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, rászórjuk a sót, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a tejet, és az addigra felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk.
Ezután pihenni hagyjuk letakarva.
Mikor nagyjából kétszeresére kelt, lisztezett deszkára borítjuk, lazán kinyújtjuk nagyjából ujjnyira, és egy nagyobb szaggatóval kiszaggatjuk.
Mindegyik közepébe rakunk a töltelékből, aztán a töltelék felett összecsípjük a tésztát, és gombócokat sodrunk belőle.
Mindegyik tésztadarabbal így járunk el.
Előveszünk egy közepes, magas oldalú tepsit, amit jól kivajazunk, de sütőpapírral is bélelhetjük, majd egymás mellé rakjuk a buktákat, de mindegyik oldalát megkenjük olvasztott vajjal is.
A bukták tetejét lekenjük felvert tojássárgával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, nagyjából félóra alatt készre sütjük.