A karácsonyi fatörzs igazi dísze az ünnepi asztalnak. Ez a sütemény olyan értelemben valóban ünnepi, hogy máskor nem készítjük. Mutatós, egyszerű, finom.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
Krém töltelékhez:
- 3-4 evőkanál málnalekvár, vagy más kedvenc
- 5 db tojás sárgája
- 1/4 kg vaj, vagy jobb margarin
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 tábla étcsokoládé
- 2 evőkanál rumaroma, vagy rum
- egy maréknyi őrölt dió, lehet vágott is
Karácsonyi fatörzs elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojások sárgáját 3 evőkanál cukorral habosra keverjük, a fehérjét pedig a maradék cukorral kemény habbá verjük.
A tojások habjához hozzáadjuk, lazán hozzákeverjük a felhabosított sárgáját, majd a lisztet átszitálva beleforgatjuk a lisztet is.
Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben vékony lappá sütjük nagyjából negyedóra alatt.
Ha megsült, a sütőpapír szélét megfogva enyhén porcukrozott tepsire, vagy másik sütőpapírra hasaltatjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, majd visszaügyeskedjük.
Ezután kedvenc lekvárunkkal vékonyan átkenjük.
Ezután a tojások sárgájával kikeverjük a cukrot nagyon alaposan, gőz felett besűrítjük, majd a vajjal és vaníliával nagyon habosra keverjük.
A csokoládét mikróban, vagy gőz felett felolvasztjuk, majd összekeverjük a vajjal, a rummal, és az azóta meghűlt tojásos-cukros krémmel.
Nagy részét, nagyjából kétharmadát rákenjük a piskótára, megszórjuk a darált dióval, és szorosan, mint a bejglit feltekerjük.
Kívülről átkenjük a krémmel, majd villával, vagy késsel simaságát darabossá tesszük. Egy kisebb darabot levágva, a hosszabb részhez krémmel odaragasztva faágat varázsolhatunk rá.
Ha nagyon enyhén porcukorral megszórjuk, akkor havas jelleget kap. Díszítése már csak rajtunk múlik.