A krumplilaska, krumplicsuka régen eredetileg a kályha, sparhelt tetején sült zsiradék nélkül. Megsülése után kenték meg általában zsírral.
Hozzávalók:
- 1 kg főtt burgonya
- egy lapos evőkanál só
- 25-30 dkg liszt
- zsiradék a sütéshez – régen kenéshez
Krumplilaska elkészítése:
A megtisztított burgonyát megfőzzük, majd leszűrjük, még melegen áttörjük, majd lerakjuk hűlni.
Ha a krumpli már kihűlt, összedolgozzuk a liszttel. Amennyit felvesz lazán, annyit adunk hozzá. A lényeg, hogy tészta állagú legyen, mint a krumplinudli készítésénél.
Lisztezett deszkán hengert formálunk belőle, majd szeleteket vágunk.
Ezután a szeletekből lisztezett deszkán tenyerünkkel, vagy nyújtófával kör alakú lepényeket nyújtunk.
Zsiradékkal megkent serpenyőben sütjük szép aranybarnára.