A kovászos cukkini ugyanúgy készül, mint a kovászos uborka, és legalább annyira finom is. Régi erdélyi recept, akár együtt is készíthetjük az uborkával.
Legjobb, ha kisebb cukkinikből készítjük, de ha nagyobbhoz jutunk, az sem akadály. Ilyenkor feldaraboljuk.
Hozzávalók:
- 1,5-1,5 kg kisebb, arasznyi cukkini, ugyanannyi uborka, vagy csak cukkini 3 kg
néhány gerezd fokhagyma - egy jó szelet száraz kenyér
- néhány szál friss kapor
- 1 mokkáskanálnyi köménymag
- 10-15 szem bors
- 2-3 babérlevél
- liter vízenként egy evőkanál só
Kovászos cukkini elkészítése:
A borsot, köménymagot, babérlevelet, apróra vágott fokhagymát az ötliteres üveg aljára rakjuk.
Vagy csak cukkinit, vagy fele-fele uborkát-cukkinit alaposan megmosunk, végüket levágjuk, majd az zöldséggel megtöltjük az üveget. Legjobb, ha fektetve, úgy biztos, hogy minden helyet kihasználunk.
Feltöltjük vízzel, majd a vizet leöntjük, megmérjük mennyi víz ment bele.
Literenként 1 evőkanálnyi sóval számolunk.
Ezután a vizet felforraljuk, majd még melegen az üvegekbe öntjük.
Tetejére rakjuk a száraz kenyeret, és lefedve napos helyre rakjuk, de nem tűző napra.
Néhány nap alatt gyönyörű sárgává válik, fogyasztható lesz. Íze vetekedik a kovászos uborkáéval.