A Sárika szelet egykor egy közismert sütemény volt, kellemesen rumos, kókuszos, krémes vendégváró.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj, vagy sütőmargarin
- 1 evőkanál kakaópor
- 10 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 db tojás
- 5 evőkanál tej
- 1 dl rum, vagy helyette rumaroma
Piskótához:
4 db tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
Krémhez:
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál apró kókuszreszelék
- 1 db tojás
- 5 evőkanál porcukor
- 20 dkg vaj
Tetejére:
- 1 tábla étcsoki, vagy tortabevonó
- 1 evőkanál olaj
Sárika szelet elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzámorzsoljuk a vajat, majd a többi hozzávalókat is (kivétel a rum) és összegyúrjuk.
Nem kell pihentetni, lisztezett deszkán két lapot nyújtunk belőle, melyet aztán közepes méretű tepsi alján, sütőpapíron néhány perc alatt megsütünk – 180 fokra előmelegített sütőben.
Elkészítjük a piskótát:
A tojásokat külön választjuk – a fehérjéből a fele cukorral kemény habot verünk, a sárgáját a másik rész cukorral kihabosítjuk, majd lazán összekeverjük.
Ekkor adjuk hozzá az átszitált lisztet apránként, és szintén lazán átforgatjuk vele.
Most ugyanabban a tepsibe, amin a tésztákat sütöttük, sütőpapírral bélelve beleöntjük a masszát, elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. negyedóra alatt megsütjük.
Kivesszük, még melegen lehúzzuk a sütőpapírt, majd hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a krémet.
Felrakjuk főni a tejet, a pudingport a cukorral, tojással és kókusszal összekeverjük, pici tejjel kikeverjük. Ezután a már forró tejhez adjuk, és folytonos keverés mellett készre főzzük.
Lefedve hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt, akkor a vajjal jó habosra kikeverjük.
Most a kakaós lapot lazán átlocsoljuk rummal, vagy aromával, ezután a krém felét rákenjük.
Erre fektetjük a piskóta lapot, amit ugyanúgy lekenünk krémmel, majd jön a másik kakaós lap, melyet a maradék rummal meglocsolunk. Nem tocsogósan, csak hogy nagyjából mindenüvé jusson.
Csokoládét összetörjük, mikróban, vagy gőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk egy evőkanál olajat, hogy fényes maradjon, és a tésztára simítjuk.
Vizes késsel szeleteljük.