A Kossuth kifli egy igazi retro sütemény – valójában olajos piskóta, a kifli formákat kiszúrással kapjuk.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 12 dkg vaj, vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 20 dkg rétesliszt
- 1 citrom lereszelt héja
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál darált dió
Kossuth kifli elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját a cukor több mint felével jó habosra kikeverjük.
Ezután az élesztőt a tejfölben fellazítjuk, és hozzáadjuk a tojássárgához, alaposan átkavarjuk.
Most a tojások fehérjét jó kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a maradék cukrot is.
A citrom héját elkeverjük, beleszórjuk a lisztbe, majd a tojássárgás masszába lazán belekeverjük a tojásfehérje habot, aztán a citromhéjas lisztet is apránként, óvatosan.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd elsimítjuk úgy, hogy nagyjából ujjnyi vastag legyen a massza. .
Ezután lerakjuk pihenni jó félórára.
Tetejét nem túl apróra darált, vagy vágott dióval megszórjuk, 170-180 fokos sütőben sütjük meg.
Ha elkészült – lisztezett, vagy porcukrozott deszkára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla, majd még melegen közepes szaggatóval félköríves kiflicskéket szúrunk belőle.