A köménymagleves egykor gyakran készült a konyhákban. Nem tévesztendő össze a köménymagos tojáslevessel. Valami miatt régen akkor főzték főleg, mikor utána tésztát tálaltak fel.
Hozzávalók:
- 1-2 evőkanálnyi zsiradék
- 3 evőkanálnyi finomliszt
- jó késhegynyi fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- parányi bors
- köménymag – lehet őrölt is
Köménymagleves elkészítése:
A zsiradékon a lisztet kicsit megpirítjuk. Nem kell nagyon barna rántást készíteni, de az átlagtól most jobban pirítunk.
Ha ezzel készen vagyunk beleszórjuk a paprikát a köménymagot, aztán felöntjük jó egy liter vízzel.
Ha szeretjük a köménymag markáns ízét, akkor még a liszt beleszórása előtt a forró zsiradékon megfuttathatjuk.
A víz hozzáadása után megsózzuk, borsozzuk.
Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Ehhez egy zsemlét szikkadtan felszeletelünk, majd csíkozunk, kockázunk, s zsiradék nélkül egy serpenyőben gyorsan megpirítjuk.