A köményes sajtos rúd igazi vendégváró sós sütemény, jó akár sör-, vagy borkorcsolyának is, de egyszerű majszolgatásra is kiváló.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- pici cukor
- 2 dl tej
- 1 csapott, kisebb evőkanál só
- 40 dkg vaj, vagy margarin
- 20 dkg sajt
- 2 db tojás sárgája
- 2 db tojás fehérje a kenéshez
- köménymag a szóráshoz
Köményes sajtos rúd elkészítése:
Lereszeljük a sajtot.
A lisztet tálba szitáljuk, megszórjuk a sóval, belemorzsoljuk a vajat, vagy margarint.
A tejben pici cukrot hozzáadva belemorzsoljuk, felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a reszelt sajtot, beleöntjük a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, és jó alaposan kidolgozzuk.
Mikor már szép sima letakarjuk, és pihentetjük nagyjából fél órát.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk, és 4-5 mm-es magasságúra nyújtjuk, majd rudakat vágunk belőle akár késsel, akár derelyemetszővel.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük, ne rakjuk túl szorosan egymás mellé, hisz kicsit nőni fognak.
Mielőtt sütőbe helyezzük lekenjük tetejét villával kicsit felvert sós tojásfehérjével, majd megszórjuk köménymaggal. Ha a köménymag nem csábító, akkor szórhatunk rá sajtot is.
A rákent tojásfehérjét nemcsak sóval, hanem kis fűszerpaprikával is átkenhetjük, nagyon finom így.
180 fokos sütőben sütjük, 10-15 perc alatt készül el.