A kolbászos pogácsa egy rendkívül finom, fűszeres tésztaféle. Illata is rendkívül étvágygerjesztő. Legjobb hozzá a füstölt parasztkolbász.
Hozzávalók:
- pohárnyi tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 70 dkg liszt
- 1 csapott kisebb evőkanál só
- 1 csipetnyi őrölt kömény
- 1 mokkáskanál bors
- 5 evőkanál tejföl
- 20 dkg füstölt kolbász
- 12 dkg vaj, vagy margarin
- 1 db tojás a kenéshez
- köménymag a tetejére
Kolbászos pogácsa elkészítése:
A fele tejbe beszórjuk a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, pici lisztet adunk hozzá, majd elkeverve felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, majd sózzuk. Hozzáadjuk a sót, a borsot, az élesztőt, majd mehet bele a tejföl, a maradék tej, s alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Ha nem áll össze, akkor még egy kicsi tejet is adhatunk hozzá.
Lerakjuk félórára pihenni
Közben a kolbászt ledaráljuk, vagy lereszeljük, és összekeverjük a vajjal.
Pihenés után a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és rákenjük a kolbászos vajat, utána pedig hajtogatjuk.
Minden hajtogatás után 20 perc pihenő következik a hűtőben.
A nyújtást, hajtogatást még kétszer ismételjük, de ekkor már nincs mit rákenni.
Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét beirdaljuk, és kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, tetejét lekenjük tojással, és megszórjuk köménymaggal.
Pár percig pihentetjük, addig előmelegítjük a sütőt 190 fokra, majd félóra alatt szép pirosra sütjük.
Rendkívül finom pogácsa.