A brownie recept egy nagyon finom, szeletelt, csupacsokis, amerikai süteményt takar, melynek millió elkészítési módja ismert.
A lényeg, hogy elkészítési módjuk rendkívül egyszerű – kezdő háziasszony is megbirkózik vele.
Hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg dióbél
- 12,5 dkg cukor
- 10 dkg konyhameleg vaj
- 10 dkg liszt
- 6 tojás sárgája
- 6 tojás fehérje
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanálnyi kakaópor
Mázhoz:
- 20 dkg csokoládé, vagy tortabevonó
Tetejére:
- kandírozott gyümölcs,
- pisztácia,
- dióbél,
- vagy reszelt csokoládé – kedvünk szerint
A brownie elkészítése:
A csokoládét apró darabokra törjük, majd kislábosban, forró víz fölött megolvasztjuk. Ezután hagyjuk nagyjából kihűlni.
A dióbelet durvára vágjuk.
A vajat felverjük habosra, majd beleadagoljuk a cukrot, és a vaníliás cukrot is.
Feltörjük a tojásokat, a sárgáját a fehérjétől szétválasztjuk, majd a tojás sárgáját a vajas, vaníliás cukorhoz adjuk.
Ezután jöhet bele az olvasztott csoki és az apróra vágott dió.
A lisztet a kakaó porral összekeverjük, ne legyen csomós egyik sem, majd a már kikevert krémhez adjuk.
A tojások fehérjét felverjük kemény habbá, majd ezt is óvatosan a masszába kavarjuk, és szép simára dolgozzuk az egészet.
A sütőt előmelegítjük, 180 fok lesz a sütési hőmérséklet.
Ehhez a mennyiséghez előveszünk egy 20 x 30-as tepsit, vagy sütőlemezt, zsírozzuk, vagy sütőpapírt rakunk rá, majd a masszát ráöntjük, elsimítjuk.
Sütési ideje 40-45 perc.
Ha megsült a tészta kiborítjuk – és hagyjuk teljesen meghűlni.
Csokoládét, vagy tortabevonót gőz felett felolvasztunk, majd ezzel bevonjuk a brownie-t, s erre mehet kedvünk szerint bármi, amit szeretnénk.
A brownie recept hasznos társunk ünnepek környékén, mert ez a sütemény nagyon jól tárolható, viszont jól záródó fémdoboz, vagy fóliába csomagolás szükségeltetik, mert másképp kiszárad.