A kitolófánk elnevezését készítése módjából kapta. Egykor gyakran készítették, mára már sokan nem is hallottak róla, pedig egyszerű elkészítési módja miatt érdemes rátalálni.
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 5-6 tojás
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál cukor
- 30 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- zsiradék a sütéshez
Kitolófánk elkészítése:
A tejet a cukorral és a vajjal felforraljuk, majd félrehúzzuk, a lisztet még azon forrón hozzákeverjük vigyázva arra, hogy sima tésztánk legyen, közben kevergetve melegítjük – égetett tésztával dolgozunk.
Ezután tálban dolgozunk tovább.
A tojásokat egyenként hozzáadjuk, nagyon alaposan kidolgozzuk vele.
Mikor a tészta már hideg, a sütőport akkor keverjük bele – nem árt, ha átszitálva.
Ezután a tésztát nyomózsákból adagolva forró olajban, közepes hőfokon, nagyjából 180 fokon aranybarnára sütjük. Araszonként, vagy 10 centinként vágjuk el késsel a kinyomott tésztát.
Még melegen szórjuk meg porcukorral! Különlegesen finom.