A kijevi krémes – mint neve is mutatja – igazi lágy finomság. Esélyesen még az is szereti majd, aki amúgy a diós sütiket mellőzi.
Hozzávalók:
- 20 evőkanál liszt
- 10 evőkanál cukor
- 10 dkg margarin, vagy vaj
- 1 csomag sütőpor
- 4 tojás sárgája
- 4 evőkanál tej
Habhoz:
- 6 db tojás fehérje
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál kicsit darabosra vágott dió
Krémhez:
- 1/2 liter tej
- 5 evőkanál liszt
- 2 tojás sárgája
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 12 evőkanál porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Kijevi krémes elkészítése:
Először is a tésztához szükséges dolgokat összeállítjuk. Tejet óvatosan adagoljuk, a lényeg hogy a tészta összeálljon, nem kell lágynak lennie, ragacsosnak sem. Jól nyújtható tésztánk legyen.
Ha összegyúrtuk, akkor a tésztát három részre vágjuk, cipót formálunk belőle, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk közepes tepsi méretűre.
Nem a tepsiben, hanem a tepsi hátulján sütjük. Vagy sütőpapíron, vagy pedig a tepsi alját lelisztezzük. Még nem sütjük.
Most elkészítjük a krémet.
A tejet a tojássárgával és a liszttel kikeverjük hogy sima legyen, majd felfőzzük sűrűre. Ha kész, akkor félrehúzzuk, és időnként megkavarva hagyjuk kihűlni.
Míg hűl, addig a vajat, vagy margarint nagyon habosra keverjük a vaníliával és a porcukorral, majd a krémhez adagoljuk, és azt is simára keverjük.
Megcsináljuk a habot is.
Ehhez a tojásfehérjét gőz felett kemény habbá verjük, majd hozzáadagoljuk a porcukrot, kemény habbá verjük vele.
Most egy lapot, melyet már a tepsi hátuljára raktunk lekenjük a felvert tojásfehérjével harmadával, majd rászórjuk a dió szintén harmadát.
Előmelegített sütőben sütjük nagyjából 10 perc alatt 180 fokon. Utána jöhet ugyanígy a másik lap.
Egy lapot tálcára helyezünk, a krémet két részre osztjuk, rákenjük az első, majd második lapra, harmadik lappal lezárjuk.
A harmadik lap a teteje lesz, nem kell rá semmi.
Néhány órára a hűtőbe rakjuk, rendkívül ízletes, különleges sütemény.
Ha nem szeretjük a nagy darabos diót, akkor törjük apróra amennyire csak lehet, úgy is tökéletes lesz.