Kertészleves, „mindent bele” leves

A kertészleves – mint neve is mutatja – a zöldségeskert minden javát felsorakoztatja.
Olyan zöldségeket rakunk bele, amit a legjobban szeretünk, vagy épp elegendő van belőle a főzéshez.

Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem gyökér
  • 1 db kisebb hagyma
  • egy marék zöldborsó
  • egy marék zöldbab
  • 1 kisebb paprika
  • 1 db kisebb karalábé
  • néhány rózsa karfiol
  • esetleg 2-3 db gomba aprítva,
  • és ami van otthon….
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • 1 lapos evőkanál só
  • 1 maréknyi levestészta kedvünk szerint (de galuskát, gombócot is rakhatunk bele)

Kertészleves elkészítése:

A répát, petrezselymet megtisztítjuk, felkarikázzuk, a hagymát apróra vágjuk, majd a zsiradékon ezeket megfuttatjuk, kicsit pirítunk rajta.
Hozzáadjuk a többi zöldséget is előkészítve, a zöldpaprikát is kisebb kockákra vágjuk, gombát is felszeleteljük, majd az egészet, az összes zöldséget megpároljuk.
Ha már nagyjából puha, akkor felöntjük előmelegített vízzel, hogy a zöldségeket ellepje, sózzuk, és felfőzzük, takarékon néhány percig összefőzzük.
Belefőzzük a nekünk tetsző levestésztát – ne túl sokat, hisz jó sok zöldség van a levesben. Amint megfőtt, besűrítjük tojássárgával kikevert tejföllel. A kikevert masszához a levesből egy merőkanállal apránként hozzákeverünk, majd a már meleg tojásos-tejfölös-levest a többihez öntjük folytonosan kevergetve.

A kertészleves a sok zöldség által rendkívül ízletes, üdítő eledel, a nyári-őszi hónapok kedvence lehet.