A képviselőfánk egyik legkedveltebb, legismertebb süteményünk, rengeteg elkészítési módja ismert, ez egy régi változat lesz, így bevált módszer.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg zsír
- 6 db tojás
- 2 dl víz
- pici só
Krémhez:
- 6 db tojás
- 7,5 dl tej
- 6 evőkanál liszt (1 evőkanál 2 dkg)
- 9 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor, vagy fél vanília lekaparva
Ha tejszínesen készítjük:
- 4 dl tejszín
Képviselőfánk elkészítése:
Egy közepes fazékba felrakjuk a vizet, a zsírt, hozzáadunk egy csipetnyi sót.
Ha a víz felforrt, a zsír pedig elolvadt, akkor hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal összedolgozzuk.
Ekkor levesszük a tűzről, és egy kicsit hűlni hagyjuk. Mikor már csak langyos, akkor a tojásokat egyenként adjuk hozzá, és minden tojással alaposan kikeverjük a tésztát.
Egy sütőlapra, vagy alacsony oldalú tepsire sütőpapírt helyezünk, és 6-7 centis távolságra diónyi halmokat rakunk, de dolgozhatunk persze nyomózsákkal is. Jót tesz neki, ha tetejét egy kis vízzel nagyon lazán átkenjük.
190-200 fokra előmelegítjük a sütőt, s nagyjából félóra alatt készre sütjük a fánkokat, viszont legalább 20 percig ne nyitogassuk a sütő ajtót, mert összeesnek. Negyedóra elteltével vegyük lejjebb a hőfokot 160 fokra.
Ha a tészta elkészült, nyissuk ki a sütőajtót, s hagyjuk hűlni.
Míg sül a fánk, elkészítjük a képviselőfánk krémét.
A tojásokat feltörjük, külön tálkába rakjuk a sárgáját, majd a liszttel, és egy kis tejjel alaposan összekeverjük.
A fehérjét egy tálba rakjuk a cukor nagyobbik felével, és felverjük.
A tej többi részét felrakjuk a vaníliás cukorral főni, majd hőkiegyenlítést végzünk a tojássárgás masszával, és belekeverjük. Állandó keverés mellett besűrítjük.
Ha elkészült, akkor még melegen hozzákeverjük könnyedén, apránként a tojáshabot.
Ha tejszínt is rakunk a fánkba, akkor egy kis cukorral kemény habbá verjük.
A fánkokat most szépen félbevágjuk, és krémet rakunk az aljába, tetejére ha akarunk tejszínt rakunk, s rá a fánk tetejét helyezzük.
Porcukorral is meghinthetjük, de akár pici karamellel is megcsurgathatjuk.