A képviselőfánk sajtkrémesen egy izgalmas változata az eredeti receptnek. Elkészíthető természetesen a krém sonkásan, kolbászosan, vagy zöldfűszeresen is, rajtunk áll, hogy szeretnénk.
Hozzávalók:
- 2,5 dl víz
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 15 dkg liszt
- 3 dkg keményítő
- 6 db tojás
- 1/2 teáskanál sütőpor
Sajtos krémhez:
- 3 dl tej
- 15 dkg mascarpone
- 4 db tojássárga
- 6 dkg étkezési keményítő
- 25 dkg kedvenc, lehetőleg markáns ízű sajt
- 14-15 dkg vaj
Képviselőfánk sajtkrémesen elkészítése:
Először elkészítjük a fánkokat.
A zsiradékot a vízzel, a csipet sóval felforraljuk, majd oldalra húzzuk az edényt.
Hozzákeverjük a lisztet, amibe belekevertük a keményítőt is. az egészet kanállal simára keverjük.
Most felrakjuk a tűzre, és nagyjából 1 perc alatt felforrósítjuk, de közben folyamatosan keverjük.
Ezután tálba borítjuk, majd egyenként 4 tojást beledolgozunk, nagyon alaposan átkavarjuk, ha lehet géppel.
Ezután felverjük kemény habbá a tojások fehérjét, s annyit keverünk a tésztamasszába, hogy a tojásfehérjétől csillogó tésztát kapunk.
Ha kihűlt a tésztánk, akkor alaposan belekeverjük a sütőport is.
Habzsákból sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk a tésztát olyan távolságra, hogy akkor is megférjen, ha majd nőni kezdenek. Egy-egy csomó kb. 2,5-3 cm átmérőjű legyen.
Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon – 15-20 perc alatt készre sütjük. Lehetőleg a sütőt ne nyitogassuk!
Ezután a fánkokat sütőpapírral együtt kihúzzuk a tepsiből, félbevágjuk, és hagyjuk hűlni.
Elkészítjük közben a tölteléket is.
A mascarponét, a tojások sárgáját, a sót, és a tejet felfőzzük takarékon.
A keményítőt parányi vízzel simára keverjük, majd egy lábasban besűrítjük.
Mikor már sűrű, akkor hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd lefedjük, és megvárjuk, míg kihűlt.
Ha már kihűlt, akkor jó alaposan habosítjuk, s ekkor adjuk hozzá a konyhameleg vajat, vagy margarint.
Ezután habzsákból, vagy egyszerű zacskóból a fánkokba nyomjuk.