A csőröge fánkot mindenki ismeri, általában sütőporral készítik, vagy akár anélkül, ez egy élesztős változat. Kicsit ducibb, tésztásabb, mint az eredeti.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 4 tojás sárgája
- 5 dkg vaj
- 2 kanál porcukor
- 1/2 kis pohár tejföl
- parányi rum
- csipetnyi só
- 1 dkg élesztő
- 1 kanál tej
- zsiradék a sütéshez
Kelt csőröge fánk elkészítése:
Az élesztőt egy kanálnyi tejben felkavarjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, aztán hozzáadjuk a többi belevalót is, és jó alaposan átgyúrjuk, hogy szép sima legyen.
Letesszük félórára pihenni.
Ezután enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra, nagyjából 2-3 mm-esre, és derelyemetszővel feldaraboljuk, vágást ejtünk rajta, majd a végeket áthúzzuk ezen.
Bő zsiradékban sütjük ki, majd papírtörlőre szedjük.
Még melegen megszórjuk porcukorral, vagy akár meg is hempergethetjük benne.
Legfinomabb sárgabarack lekvárral.