A kelt almás lepényünk az egyik legegyszerűbb, és legolcsóbb tésztánk. Nyári almából, de télen is készíthető, megunni nem lehet.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- fél kocka margarin
- 3 evőkanálnyi cukor
- csipet só
- 2 egész tojás
- 1 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- 2 kanál tejföl
- fél citromnak a héja
- Töltelék –
- 1,5-2 kg alma megtisztítva, utána lereszelve
- 10-15 dkg cukor
- fél citrom leve
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
- esetleg dió megszóráshoz 2-3 evőkanálnyi
Kelt almás lepény elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben egy kávéskanálnyi cukorral megfuttatjuk.
A lisztet leszitáljuk, majd összekeverjük a sóval, a margarinnal elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk az egyik tojást, a másik tojásnak meg csak a sárgáját, belerakjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a felfutott élesztőt. No és annyi tejfölt, hogy jó kis lágy tésztát kapjunk.
Addig gyúrjuk, dagasztjuk, míg el nem válik az edénytől.
Ezután lerakjuk pihenni letakarva.
Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán két felé osztjuk és két tepsi méretű lapot nyújtunk belőle.
Az egyik lapot a sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, meghintjük zsemlemorzsával, majd a tölteléket elsimítjuk rajta.
Lerakjuk a reszelt almát, megszórjuk a cukorral, rácsurgatjuk a citrom levét.
Majd a másik tésztalappal lefedjük.
Megkenjük a tésztát a kimaradt, villával fellazított tojásfehérjével, ha kicsit szikkadt, akkor a tésztát megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 170-180 fokon pirosra sütjük.
Az almát megszórhatjuk őrölt fehéjjal, csodálatos íze lesz tőle.