A kelkáposztaleves tökéletes, laktató, és egyben egészséges első fogás. Tartalmaz rostot, fehérjét, szénhidrátot, zsiradékot, és rendkívül ízletes.
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál zsiradék
- 1-2 evőkanál liszt
- 1 mokkáskanál köménymag
- 1 csipetnyi őrölt bors
- 1 teáskanál só
- 1-2 burgonya tisztítva, kockázva
- 2 pár virsli megtisztítva, karikázva
Kelkáposztaleves elkészítése:
A kelkáposztát megmossuk, apróra felvágjuk, vízbe rakjuk, megfőzzük, közben sóval és köménymaggal ízesítjük.
Félfővésében hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát.
Elkészítjük a rántást. A zsiradékot felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, zsemleszínű rántást készítünk belőle, belekeverjük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, és egy kis hideg vízzel simára keverjük.
Ezután a már megpuhult krumplis káposztához öntjük, borsozzuk, ha kell utána sózzuk, hozzákeverjük a felkarikázott virslit, és folytonos kevergetés mellett készre főzzük.