A kekszes almás süti igazából sütés nélkül készíthető finomság. Egyszerűségénél fogva tökéletes időhiány esetén – bár előre elkészítendő.
Hozzávalók:
- 1/2 kg háztartási keksz
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg cukor
- 3-4 evőkanálnyi víz majd a máznál
- 8 dl víz a töltelék főzéséhez
- 1,2-1,5 kg alma
- 4-5 evőkanálnyi cukor
- 4 evőkanálnyi valódi kakaópor
- 2 dkg margarin, vagy vaj
A kekszes almás elkészítése:
Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük nagylyukú reszelőn.
Egy lábasban fél liter vzzel és a cukorral felfőzzük.
A vaníliás pudingporokat 3 dl vízzel kikeverjük, majd az almához öntjük és még 2 percig főzzük – kevergetés mellett. Szép sűrű masszánk lesz.
Egy kisebb, peremes tepsi alját kirakjuk keksszel, majd rákenjük az almakrémet. Ezt a műveletet még melegen végezzük.
A tetejét végigrakjuk ismét keksszel.
Elkészítjük a mázat is.
A kakaóport a cukorral és néhány evőkanálnyi vízzel folytonos kevergetés mellett felforraljuk, majd amikor már bugyogni kezd, hólyagosodik, akkor hozzáadjuk a vajat, vagy margarint, átkeverjük, s a tészta tetejére borítjuk. Elkenjük.
A legjobb, ha néhány órát várunk vele, míg a keksz a tölteléktől megpuhul. Addig hűtőben tároljuk.