A keksz szalámi egy retro sütemény, amit persze nem kell sütni, összeállítjuk, pihentetjük, és kész. Jópofa, mutatós, finom.
Hozzávalók rudanként:
- 25 dkg őrölt, vagy darabosra tört háztartási keksz
- 10 dkg őrölt dió
- 10 dkg kristálycukor
- 1,5 dl tej
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 2 evőkanál kakaó
- 1 kupaknyi rum, vagy rumaroma
- forgatáshoz kókusz, vagy porcukor
Keksz szalámi elkészítése:
A kekszet egy zacskóban összetörjük, vagy diódarálóval ledaráljuk.
Ugyanígy járunk el a dióval is.
Ha elkészültünk vele, akkor egy tálba rakjuk.
A cukrot, a kakaót összekeverjük pici tejjel, majd hozzáadjuk a többit is, mehet bele a rum, és az egészet összefőzzük. Mikor jár jó meleg, hozzáadjuk a vajat is, s együtt felforraljuk.
Ha már csak langyos, akkor a kekszes-diós keverékhez adjuk, jó alaposan összedolgozzuk.
A masszát egy fóliára rakjuk, vagy sütőpapírra, harmadával nagyobbra, mint amekkora szalámit készítünk. (hosszára)
A sütőpapírt, vagy fóliát kókusszal szalámi hosszban leszórjuk kókusszal, vagy porcukorral, s formálás közben az oldalát körben megforgatjuk rajta. Hogy kívül szép, fehér legyen.
Szalámi formára igazítjuk, majd a fóliát, vagy papírt szorosan rátekerjük. Két végét eltekerjük, és egy éjszakára a hűtőbe rakjuk.