A kedvenc szelet egy krémes csoda, viszonylagos olcsósága, és finomsága miatt valódi kedvence lehet a családnak.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 15 dkg vaj, vagy margarin
- 6 evőkanál cukor
- 1 db tojás
- 1 tojásnyi tej
Krémhez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1/2 liter tej
- 4 dkg (2 evőkanál) cukor
- 5 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
- 10 dkg csokoládé
- 1 evőkanál olaj
Kedvenc szelet elkészítése:
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is, és jól összedolgozzuk. Ha szükséges, egy kis tejet is belegyúrunk.
A tésztát három részre osztjuk, és egy gáztepsi hátsó oldalán, sütőpapírt rárakva kisütjük őket – természetesen vékonyra nyújtva. Gyorsan sül 180 fokon, néhány perc alatt kész lesz – lényeges, hogy szép világos legyen.
A vajat jó habosra keverjük a cukorral, majd a tejből, a lisztből és a cukorból jó sűrű krémet készítünk. A lisztet kikeverjük egy kis tejjel, a többi tejet felrakjuk forrni, majd hozzáadjuk a tejes liszthez a cukrot is, alaposan átkavarjuk.
A meleg tejből kavarunk bele, majd hozzáadjuk a többi forróhoz, és folytonos kavargatás mellett jó sűrűre főzzük.
Hagyjuk kihűlni, majd amikor már hideg belekavarjuk a vajas krémet is.
Ha már jó habos, akkor az egészet két részre osztjuk.
Egyikbe a vaníliás cukrot rakjuk, a másikba a kakaót.
Elővesszük a tortalapokat, tálcára állítjuk, majd az első lapra kakaós krémet kenünk, letakarjuk egy tésztalappal, erre vaníliás krém megy. Rá a harmadik tésztalap.
Tetejét olvasztott csokoládéval kenjük le, melyet mikróban vagy gőz fölött melegítettünk, majd egy kis olajjal felkavartunk. Így szép fényes lesz.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, ám először egy éjszakára a hűtőbe rakjuk.