A kavart káposzta régi szabolcsi parasztétel. Csirkepörköltből, édes káposztából és rizsből készül. Tartalmas, laktató, finom.
Hozzávalók:
- 1 kisebb csirke
- 1-2 hagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- 2 evőkanál zsiradék
- 1 közepes fej édeskáposzta
- 1-2 marék rizs
- só-bors a káposztához főzéshez
Kavart káposzta elkészítése:
Először szokás szerint elkészítünk egy csirkepörköltet.
A csirkét feldaraboljuk, a hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk a zsiradékon, félrehúzzuk, rádobjuk a paprikát, átkavarjuk, majd hozzáadjuk a csirkehúst, és a lehető legkevesebb víz hozzáadásával elkészítjük a pörköltet, sóval-borssal is ízesítjük.
Mikor már lényegében kész, de még jó tartása van, akkor a csirkét kiszedjük, a visszamaradt szaftban a vékony szeletekre vágott édeskáposztát megpároljuk fedő alatt, ha kicsit lepirul, az sem baj. Néha pici vízzel szaporíthatjuk. Kóstoljuk meg, adjunk hozzá sót-borsot, hogy határozott íze legyen.
A végén, mikor már a káposzta majdnem tökéletes, akkor hozzákeverünk egy-két marék rizst, és lazán a csirkehúst is.
Pici vízzel felöntjük, de csak valamivel többet, mint amit a rizs felvesz. Pár percet főzzük lefedve, majd elzárjuk.