A Kata szelet egy habos-krémes-lekváros sütemény, melyet készíthetünk csokimázzal leöntve, de csokidarával szórva is tökéletes. Sőt – minden csoki nélkül is.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 20 dkg zsír, vagy 25 dkg margarin, vagy vaj
- 7 evőkanál porcukor porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 4-5 db tojássárga
- 2 evőkanál tejföl
Krémhez:
- 2,5 dl tej
- 1/2 dl rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg vaj
- 10 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 5 evőkanál sárgabaracklekvár
Habhoz:
- 4-5 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
Kata szelet elkészítése:
A lisztet, sütőport, porcukrot, zsiradékot, tojássárgát, tejfölt összegyúrjuk.
A tésztát három egyenlő részre sütjük, majd lisztezett deszkán három, tepsi méretű lapot nyújtunk belőle, és egy tepsi hátlapján, vagy sütőlapon – előmelegített sütőben, 180 fokon világosra sütjük.
Közülük egy lapot kézzel összetörünk, morzsolunk. Egy külön tálkában a tejet rumot, vaníliát összekeverjük, és lelocsoljuk vele az összemorzsolt tésztát, majd belekavarjuk a lekvárt is.
A cukrot, a kakaót, és a vajat jó habosra keverjük, majd a tésztás keverékkel jó alaposan összekeverjük, hogy sima krém kinézete legyen.
A megmaradt két tésztalap közé töltjük a krémet.
A tojások fehérjét a porcukorral, és pici sóval nagyon kemény habbá verjük, a végén gőz fölött dolgozzunk, ekkor a hab állaga kicsit változni fog.
A habot a tészta tetejére simítjuk, egyenletesen eloszlatjuk, s hidegre tesszük. Ekkor szórhatjuk meg tortadarával, vagy csokiforgáccsal, esetleg csokival is leönthetjük, de magában is kitűnő.
Legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben tölt, vizes késsel szeleteljük!