A kassai szelet sok változatban ismert, van mandulás-mézes ízesítésű is, a jelenleg közreadott egy puncsos változat.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaó
- tej az összeállításhoz
Piskótához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
Krémhez:
- 1/2 liter tej
- 3 nagy evőkanál liszt
- 1 csomag puncs ízű pudingpor
- 4 evőkanál kristálycukor
- 20 dkg vaj, vagy margarin
- 15 dkg porcukor
- kis kanálnyi rum, vagy rumaroma
Tetejére:
- 1 tábla étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Kassai szelet elkészítése:
A kakaós tésztához a lisztet a sütőporral, kakaóval egy tálba szitáljuk. A zsírral összemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a cukrot, majd annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy könnyen gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk.
A tésztából két lapot sütünk, sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben. A sütőt 180 fokra melegítjük elő, 15-20 perc alatt megsül. Utána kivesszük, hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a 6 tojásos piskótát szokott módon.
A tojásokat kettéválasztjuk.
A tojások sárgáját a fele cukorral nagyon habosra keverjük.
A tojások fehérjét a cukor másik részével kemény habbá verjük. A tojássárgát lazán belekeverjük, majd a lisztet – a tészta laza kavarása közben – beleszitáljuk.
SÜtőpapírral bélelt tepsiben sütjük, ugyanabban, amiben a barna tésztát is.
Ugyanúgy 180 fokon, mint a másikat, kb. félóra alatt készül el.
Ha megsült, akkor hagyjuk hűlni.
Míg hűlnek, addig elkészítjük a főtt krémet.
A tejet felrakjuk főni, a lisztet a pudingporral, cukorral összekeverjük, annyi tejet adunk hozzá, hogy simára ki tudjuk keverni, majd a meleg tejből merünk kicsit hozzá, átkavarjuk, a többihez adjuk és besűrítjük. Lerakjuk hűlni lefedve.
A porcukrot a vajjal és egy kis rummal, vagy aromával nagyon alaposan kikeverjük habosra. A két krémet utána alaposan összekeverjük, habosítjuk.
Ha a tészta meghűlt, akkor egy tálcára rakjuk az egyik kakaós lapot. Megkenjük a krém felével.
Ráhelyezzük a piskótát, megkenjük a krém másik felével, majd a tetejére mehet a kakaós tészta.
Tetejét leöntjük csokoládéval.
A megtört csokoládét mikróban, vagy gőz fölött megolvasztjuk, hozzákeverünk egy kanál étolajat, ettől szép fényes lesz.
A tészta tetejére öntjük és elsimítjuk.
Forró vízbe mártott késsel szeletelhetjük.