A karfiollevesnek millió változata van, most az egyik legelterjedtebb recepttel ismerkedünk meg. Nem tejes, nem tejfölös, ízében valóban a karfiol dominál.
Hozzávalók:
- 40-50 dkg karfiol tisztítva, darabolva
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem gyökér
- 1 szál petrezselyemzöld, vagy zellerzöld
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál piros paprika
- só teáskanálnyi
- őrölt bors késhegynyi, vagy amennyit szeretnénk
- 1 evőkanál zsiradék
Galuskához:
- 1-2 tojás, mérettől függően
- 10-15 dkg liszt
- parányi só
Karfiolleves elkészítése:
A hozzávalókat megtisztítjuk, és kedvünk szerint felvágjuk.
A hagymát apróra kockázzuk, és zsiradékon megpároljuk üvegesre.
Mikor már szép, akkor lehúzzuk a hőforrásról, és belerakjuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a zeller-, vagy petrezselyemzöldet, majd sózzuk-borsozzuk.
Ezután felöntjük, és nagyjából negyedóra alatt, fedő alatt – pici vízzel – megpároljuk.
Lehúzzuk, a szükséges lisztet, paprikát rászórjuk, elkeverjük, majd felöntjük az egészet egy liternyi vízzel.
Ha már forr, akkor mehet bele a karfiol is, és ezzel együtt jó puhára főzzük.
Galuskatésztát készítünk, majd a levesbe szaggatjuk őket.
Felforraljuk, de csak addig, míg a galuskák feljönnek a leves tetejére – és már jó is.