A karamellás szilvás fordított egy különlegesen finom, meglepően készült gyümölcsös sütemény. Bármilyen savanykás, kedvenc gyümölccsel készíthetjük.
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál fahéj
- 1 kg friss, vagy befőtt szilva negyedelve
- 50 dkg liszt
- 4 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 1 sütőpor
- 15 dkg vaj, margarin
- 4-5 dl tej
- parányi só
- 1 citrom reszelt héja
Karamellás szilvás fordított elkészítése:
A cukrot a vajon szép világosra karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a fahéjat is. Ezután belekeverjük a negyedelt, kimagvalt szilvát, még átkavarjuk, majd egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsi aljába – 30 x 40 – simítjuk.
Elkészítjük a tésztamasszát, amivel majd leöntjük.
A tojást a zsiradékkal, pici sóval nagyon alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojások reszelt héját, aztán apránként mehet bele szitálva a liszt a sütőporral. Adjunk hozzá tejet is közben, mert másképp nem lenne keverhető.
A végeredménynek egy lágy, még éppen folyós tésztamasszának kell lennie, ami egy kicsit folyósabb piskóta tésztához hasonlít.
Ezzel bevonjuk a karamelles gyümölcsréteget, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk belőle, s ezzel már el is készült, hisz megfordítottuk.
Így látszik a tészta gyönyörű gyümölcs rétege.