A karalábéleves egykor tavaszi zöldségleves volt, manapság már egész évben fogyaszthatjuk, hisz állandóan rendelkezésre áll zsenge karalábé a piacon.
Hozzávalók:
- 2-3 fej zsenge, lehetőleg fehér karalábé.
- 2 átlagos sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- a petrezselyem zöldje
- 2 db burgonya
- 2-3 tojás mérettől függően
- 5-6 evőkanál finomliszt
- 2 pohár tej
- 1 kanál zsiradék
- 2 evőkanál liszt
- 1 csapott teáskanál só
- késhegynyi só
- 1 – 1,2 liter víz
Karalábéleves elkészítése:
Megtisztítjuk a karalábét, sárgarépát, petrezselymet.
A karalábét felkockázzuk, a sárgarépát, petrezselymet karikára vágjuk.
A burgonyát szintén kockázzuk.
Egy fazékban felolvasztjuk a zsiradékot, beledobjuk a zöldségeket, pirítjuk, majd addig pároljuk, amíg puha nem lesz. Ekkor stauboljuk, vagyis megszórjuk liszttel, és átkavarjuk.
Felöntjük a tejjel, majd a vízzel, és forrni hagyjuk.
Ha szükséges adunk még hozzá sót, most borsozzuk. S beledobjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Ha nem szeretjük, akkor kössük össze, s a végén kiszedjük.
Ha felforrt a leves, szaggassunk bele a tojásból, és lisztből készült nokedlit.
Van, aki apró grízgaluskával készíti.