A stollen a német gyümölcskenyér, nagyon tartós, nagyon finom, igazi ünnepi különlegesség, ajándéknak is kiváló.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg kandírozott, és aszalt gyümölcs
- 3 marék mazsola mazsola
- 10 dkg mandula szelet
- 15 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 egész tojás
- 1 teáskanál rum
- 1 citrom reszelt héja
- késhegynyi őrölt fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- csipet só
Bevonat:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
Karácsonyi stollen elkészítése:
A mazsolát rumba áztatjuk, a süteménybe szánt gyümölcsöket előkészítjük, apróra daraboljuk.
A tejbe keverjük a cukrot, hozzáadjuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadunk parányi sót, a vajat fellazítjuk, a liszthez adjuk. Hozzákeverjük a tojást, élesztőt, a különböző fűszereket, a citrom héját, s jól kidagasztjuk.
Mikor a tészta jó, akkor belekeverjük a gyümölcsöket mandulát, mazsolát.
Ezzel is dagasztjuk pár percig, majd letakarva, langyos helyen kelesztjük a duplájára.
Lisztezett deszkán először kicsit átgyúrjuk, majd egyik oldalán vékonyabb rudat sodrunk belőle. Nem hosszút, maximum két arasznyit.
Szemmel három részre osztjuk a tésztát, közepét kézzel, vagy nyújtófával lenyomkodjuk, hogy vékonyabb legyen. Egyik oldalról ráhajtjuk a harmadát, majd másik oldalát is mellé. Kis gerinc formát formázunk a kezünkkel, kelni egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és pihenni hagyjuk legalább 10 percet.
Közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt, és nagyjából 40 perc alatt megsütjük.
Picit hagyjuk hűlni, majd még melegen átkenjük a vajjal, és porcukorral megszórjuk alaposan, vagy porcukorba forgatjuk.
Hogy biztonságosan tárolható legyen, először ki kell hűlnie.
Légmentesen lezárva, hidegen tárolva akár több hétig eláll.