Ez a fajta mézeskalács díszek készítésére tökéletes. Jól díszíthető cukormázzal, vagy cukrozott tojáshabbal, s idővel megpuhul.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 17 dkg porcukor
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 20 dkg méz
- 1 cs. vaníliáscukor
- egy evőkanálnyi sütőpor
- fahéj őrölt csapott teáskanálnyi
- szegfűszeg őrölt csapott teáskanálnyi
- gyömbér reszelve 2 mokkáskanálnyi
- szerecsendió reszelve csapott teáskanálnyi
- 1 db tojás
- 1 db tojás sárgája
Mézeskalács elkészítése:
Az alapanyagokat egy tálban jól összegyúrjuk, majd berakjuk a hűtőbe legalább három órára, de ha egy éjszaka van bent, az sem bej. Letakarva pihentetjük.
Utána lisztezett deszkára rakjuk, és nagyjából 3 mm-resre nyújtjuk.
Ezután kiszaggatjuk kedvünkre formákkal.
Ha ragad, akkor jobban alá kell lisztezni, s lehetőleg dolgozzunk viszonylag gyorsan.
Sütőlemezen, vagy tepsi hátulján sütjük – tegyünk a könnyebbség miatt alá sütőpapírt.
A sütőt 180 fokra melegítjük elé, egy-egy tepsi megsütéséhez mindössze 3-4 percre van szükség.
Ha megsültek, sima felületre rakjuk, mert míg ki nem hűlt, addig könnyen felveszi az alap formáját.
Díszíthetjük cukormázzal, vagy cukrozott tojáshabbal is – ez utóbbit nyomózsákból, vagy zacskóból mintázzuk.
Díszíthetjük akár valamilyen tortadarával, vagy apró cukorkával is, ötleteljünk.
Ha kicsi lyukakat szúrunk bele, akkor fenyődísznek is használhatjuk, szaloncukor akasztó tökéletesen megteszi.